sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

1950-luku: Rock syntyy Amerikassa

Hän on ylivoimaisesti eniten levyjä myynyt artisti. Tällä hetkellä n.2,5 miljardia äänitettä! 
Toiseksi menestynein artisti Michael Jackson on juuri ylittänyt miljardin myydyn äänitteen määrän. Kolmantena yhtye The Beatles lähentelee myös ensimmäistä miljardia.
     Elvis eli lapsuutensa köyhän perheen ainoana lapsena. Äidin kannustuksella on suuri merkitys Elviksen uralle. Elvis kuuli asuinseudullaan bluesia ja kirkossa gospelia. Hän sai 12-vuotiaana synttärilahjaksi kitaran, kun perheellä ei ollut varaa polkupyörään.

Kun Elvis levytti vuonna 1954 kappaleen That's all right, siitä tuli iso hitti Memphisissä ja ihmiset luulivat laulajaa tummaihoiseksi, kun kuulivat sen radiosta. Tämä siksi, että Elviksen lauluäänessä oli erityistä syvyyttä ja hän oli kuunnellut paljon hengellistä gospelmusiikkia ja osasi täten myös matkia sen tyylipiirteitä äänellään. (Sana gospel tarkoittaa englanniksi evankeliumia eli ilosanomaa)
Elviksen kuuluisa Pink Cadillac, joka teki maailmankiertueen,
kun tähti itse keskittyi keikkailemaan Amerikassa.
Elvis olisi saattanut jäädä vain paikalliseksi ilmiöksi, mutta sitten kuvaan astui manageri Tom Parker, joka yleisön reaktioista osasi päätellä Elviksen myyntipotentiaalin. Vuonna 1956 Elviksestä ja rock’n’rollista uutisoitiin jo ympäri maailmaa. 
60-luvulla Elvis keskittyi tekemään elokuvia ja niissä oli useimmissa mukana kymmenkunta laulua. Vuonna 1968 Elvis teki kuuluisan comebackin esiintymislavoille ja esiintyi loppuunmyydyissä konserteissa kuolemaansa saakka. 

Las Vegasissa Elvis saattoi esiintyä kahdesti päivässä loppuunmyydyissä konserteissa esiintymisasunaan 70-luvun tähdillä suosittu haalariasu, johon myöhemmin lisättiin viitta. Olihan Elvis rockin kuningas!  Elvis in Las Vegas: Suspicious minds (1970)



Bill Haley oli valitettavasti jo liian iäkäs pidempiaikaiseksi nuorisoidoliksi. Elviksen räjähtävä lavaolemus valloitti maailman, mutta Bill Haleyn ja varsinkin tuon kappaleen osuus valloituksen alkuvaiheessa on merkittävä.







JERRY LEE LEWIS

Jerry Lee Lewis
SUN-Studion omistaja Sam Phillips myi Elviksen suuremmalle RCA-yhtiölle ehkä kahdesta syystä. Hän ei voinut markkinoida Elvistä yhtä laajasti kuin suuri levy-yhtiö ja toiseksi hän uskoi löytäneensä vielä Elvistäkin kovemman nimen. Tämä boogiewoogiepianoa soittava nuori laulaja oli nimeltään Jerry Lee Lewis. Jerry saikin ykköshitin kappaleesta Great balls of fire ja menestys jatkui jonkin aikaa… 
Jerryn räiskyvää persoonaa ja melkoisen suurta egoa kuvaa hyvin tämä pätkä elämäkertaelokuvasta Great Balls of fire! Lewis oli myös ensimmäinen, joka käytti pyrotekniikkaa lavaesiintyessään.









LITTLE RICHARD (oik. Richard Pennimann)

Valkoihoiset rokkarit avasivat tien myös tummaihoisille. Little Richard oli rokkaava pianisti, joka ryhtyi aikansa rokattuaan saarnaajaksi. Aikansa saarnattuaan hän ryhtyi taas rokkaamaan.
Little Richard: Lucille (1957)











CHUCK BERRY

Chuck Berry lienee eniten vaikuttanut siihen, että sähkökitarasta tuli rockin tärkein soitin. Berry toi myös rocklyriikkaan kunnon sisältöä. Hän onkin tehnyt sellaiset klassikkokappaleet kuin Johnny B. Goode (1958), Rock’n’roll music  ja Roll over Beethoven. 


KIVA TIETÄÄ: 70-luvulla suomalaisen Hurriganes-yhtyeen Get on-kappaleen intro on kovin tutunkuuloinen. Hurriganesin suoraviivainen rocktyyli onkin paljon velkaa 50-luvulle ja ehkä etenkin Chuck Berrylle!




ROCKISTA POPPIIN
Hieman pehmeämpää linjaa edustivat Buddy Holly, Paul Anka ja Richie Valens. Nämä artistit tekivät myös itse kappaleitaan.
Paul Anka oli vasta 16-vuotias levyttäessään kappaleen  Diana.
Hän oli ensimmäinen amerikkalainen popidoli, joka saatiin esiintymään Suomeen Linnanmäelle vuonna1959.
Buddy Hollyn hittejä olivat That'll be the day ja Peggy Sue.
Ritchie Valenskin ehti nauttia listahitistä ennen kuolemaansa (kuoli samassa lento-onnettomuudessa kuin Buddy Holly) kappaleellaan La Bamba, jonka niminen elämäkertaelokuvakin myöhemmin tehtiin.

50-luvun tähdistä mainitsematta ei voi myöskään jättää upeaäänistä Roy Orbisonia, jota myös itse Elvis piti erittäin suuressa arvossa. Roy teki isoimmat hittinsä 60-luvun puolella, kuten tämän kappaleen Crying vuonna 1962 ja Pretty Woman vuonna 1964.


1950 -luvun naisartistit
Kun puhutaan 1950 -luvun musiikinhistoriasta, nimetään yleensä nämä edellä mainitut miesartistit, jotka saavuttivat huomattavan suosion jopa maailmanlaajuisesti. 50-luvulla oli kuitenkin myös kuuluisia ja suosittuja naisartisteja.  Naisartistit näkyivät eniten suorissa esityksissä laulamassa taustalaulua tai levytyksissä myös taustalla, mutta myös naiset esiintyivät ja levyttivät itse.


The Bobbettes (lauluyhtye)
Ensimmäinen amerikkalainen tyttöbändi/lauluyhtye oli The Bobbettes. Viidestä naislaulajasta (Jannie, Emma, Reather, Laura ja Helen) koostuva lauluyhtye, jonka hittikappaleeksi nousi Mr Lee. (Kuuletko yhteneväisyyttä muiden kappaleiden kanssa?) Kappaleissa soivat hienot lauluharmoniat.














The Chantels 

The Chantels oli vuonna 1956 perustettu ja vuonna 1970 hajonnut yhdysvaltalainen popyhtye joka edusti musiikin pehmeämpää linjaa. Se oli toinen afroamerikkalainen tyttöbändi, joka sai suurta suosiota Yhdysvalloissa, ensimmäisen ollessa The Bobbettes. The Chantels tunnetaan parhaiten vuoden 1957 singlestään "Maybe". Yhtyeessä vaikuttivat Arlene (päälaulaja), Sonia, Lois, Jackie, ja Renée. Yhtyeen jäsenet soittivat myös itse kappaleissaan. Tämä oli yhteiskunnallisesti tärkeä viesti ja naiset toimivat inspiraationa monille tuleville naisartisteille.




Rock-ilmiötä myös paheksuttiin ja pidettiin nopeasti ohi menevänä ilmiönä kotimaassaan Yhdysvalloissa ja myös Suomessa. Kuinkas sitten kävikään? 😆 Siitä lisää osiossa 1960-luku.








Blues

 Blues Länsi-Afrikasta Amerikkaan Missisipin suistoalueelle (New Orleans) puuvillaplantaaseille työskentelemään tuodut orjat toivat mukanaan...